Leto – to je záplava horúcich dní, ktoré, najmä v posledných rokoch, dosahujú skutočne rekordné teploty. Tak to má byť, všetci sa na ne predsa tešíme. Z vlastnej skúsenosti však vieme, že užiť si ich dokážeme len vtedy, keď je naše telo stopercentne pripravené. Na pár užitočných rád sme sa preto opýtali skúsenej dermatologičky, Marcely Slobodníkovej, z estetickej kliniky Esthé Derm v Banskej Bystrici, ktorú klientky vyhľadávajú najmä preto, aby sa vo svojom tele cítili nielen krásne, ale aj pohodlne.

Pred príchodom leta začínajú ľudia oveľa intenzívnejšie riešiť nedokonalosti svojho tela. S akými problémami Vás teda klienti najčastejšie vyhľadávajú?
Väčšina klientov za mnou pred príchodom leta prichádza s problémom pigmentových škvŕn, znamienok či rôznych kožných výrastkov. Takéto problémy je ideálne riešiť v zimnom období, keď je intenzita slnka slabšia a ošetrené miesto je vystavené menšiemu riziku. Šikovne ho ukryjete pod vrstvy oblečenia. Ak ste však problematické znamienka nestihli odstrániť počas zimy, ešte stále máte možnosť tak urobiť. Treba však myslieť na to že máj by mal byť posledným mesiacom, kedy sa rozhodnete takýto typ zákroku absolvovať.

Nie vždy je nutné znamienka vybrať. Môžeme však ich odstránenie považovať za istú formu prevencie?
Nie každé znamienko musí skončiť výberom. Je preto dobré zájsť aspoň raz ročne k odborníkovi, aby vám znamienka skontroloval a posúdil, či je nutné niektoré z nich odstrániť, alebo ich ponechá. Ak na prevenciu nevyužijete zimné obdobie, máte príležitosť tak urobiť, napríklad, počas Európskeho dňa melanómu, ktorý každoročne pripadá na 15. mája. Aj na našej klinike sa naň pripravujeme. Rada by som preto na všetkých apelovala, aby venovali pozornosť svojmu zdraviu a prišli na kontrolu. Prevencia je totiž vždy jednoduchšia než liečba.

Určite sa viacerí klienti zaujímajú aj o starostlivosť o pokožku počas leta. Kedy by sme jej mali začať venovať zvýšenú pozornosť?
V praxi sa veľmi často stretávame s tvrdením, že pokožka na slnku rýchlejšie starne, preto väčšina ľudí s príchodom leta starostlivosť o pokožku zintenzívni. Slnko však v skutočnosti obsahuje viacero typov žiarení, medzi inými aj UVA a UVB žiarenie. S UVB žiarením sa stretávame hlavne počas leta, keď slnko svieti silnejšie. Škodlivejšie pre našu pokožku, s ohľadom na fotoageing, je však žiarenie UVA, ktoré je rovnako intenzívne počas celého roka, v lete aj zime. Preniká hlbšie do kože, preto spôsobuje iný druh poškodenia, než žiarenie UVB. Aby sme sa vyhli priebežnému poškodzovaniu kože, ktoré zapríčiňuje, mali by sme krém s ochranným faktorom, i keď len miernym, používať počas celého roka. Okrem toho by sme mali telo chrániť aj vhodným oblečením a tvár klobúkom. Na tento problém už dnes reagujú aj viaceré kozmetické značky a okrem ochranných krémov sú už bežne dostupné aj make-upy, ktorých súčasťou je aj ochranný faktor.

Veľmi veľa ľudí počas leta bojuje s problémom nadmerného potenia. Je možné sa ho zbaviť?
Potenie je jedným z problémov, s ktorým sa počas praxe stretávam veľmi často. Je síce prirodzenou reakciou ľudského tela, no keď sa činnosť potných žliaz vyznačuje nadmernou aktivitou, spôsobuje veľmi nepríjemné pocity. Ľudia s nadmerným potením sú zo svojej situácie často zúfalí a vnímajú ju ako problém silne ovplyvňujúci sebavedomie, ktorý vo veľkej miere obmedzuje aj ich spoločenský život. Problém potenia účinne rieši, napríklad, botulotoxín, ktorý činnosť potných žliaz dočasne zablokuje, a tým znemožní aj tvorbu potu. Účinok sa prejaví už po prvom ošetrení a trvá 6 – 9 mesiacov, v závislosti od toho, aká silná bola činnosť potných žliaz pred absolvovaním ošetrenia.

Typickou letnou témou týkajúcou sa estetiky je aj trvácna epilácia. Prečo by ste ju, ako odborníčka, uprednostnili pred bežnými formami depilácie?
Trvácna depilácia, alebo epilácia laserom, má pred bežnými formami depilácie množstvo výhod. Aj preto by som ju nezaraďovala medzi výlučne estetické ošetrenia. U mnohých, ktorí o nej premýšľajú, nakoniec zvíťazí aj kvôli úspore času. Nikto predsa netúži stráviť odstraňovaním chĺpkov celé leto. Okrem toho, je naša pokožka počas leta náchylnejšia na podráždenie. Ak ju dennodenne trápime žiletkami, sčervenie, a môže sa dokonca zapáliť, čo je počas sparných dní maximálne nepríjemné a bolestivé. Využitím lasera, ktorý má na pokožku maximálne šetrné účinky, sa tomuto problému vyhnete. Pred samotným podstúpením laserového ošetrenia by sme sa však mali riadiť dôležitým pravidlom – nie je totiž laser ako laser. Keď už sa do tohto ošetrenia rozhodneme investovať financie, výber kvalitného lasera by sme rozhodne nemali podceniť. V tomto prípade sa totiž kvalita rovná nielen trvácnosť, ale aj nižšie finančné náklady, menší počet ošetrení a aj výraznejší efekt.